Jobbágytelkén sütik a jó kenyeret…
Mottó a IX. Marosszéki Népzene- és Néptánctáborhoz
 

 

Amikor már egy becsületes házikenyeret sem lehet kapni a városi boltokban, amikor percenként szól a mobiltelefonunk még vezetés közben is, akkor itt az ideje, hogy átkapcsoljunk egy más frekvenciára: július 8-án startol a IX. Marosszéki Népzene- és Néptánctábor. Ott leszünk újra, talán anyagiakban szegényebben (a kevesebb nyertes pályázat miatt), de lelkiekben annál gazdagabban. Szívesen látjuk a régi és új barátokat egyaránt, beavatunk bárkit, mi képesek leszünk a régit újként megélni, képesek leszünk ötvözni a jelen pillanatban is bennünk örvénylő isteni energiákat a több ezeréves szűrőn át lerostált hagyományok elsöprő erejével. Mert mi már másként táncolunk, és mégis meg tudjuk élni ugyanazt az áldott állapotot, azt a nagybetűs Táncot, amit csakis a mi népzenénk közege biztosít. És ehhez nem kell profi táncosnak lenni, nem a figurák száma adja a tánc minőségét, hanem ahogyan táncolunk. Hozzátok is szólok kezdő táncosok: Álámér az idén is nagyon alaposan, nagyon érzékien és profi logikával fogja nektek tanítani a nyárádmenti táncokat, már a tábor ideje alatt minden esélyetek megvan, hogy megtapasztaljátok ezt a fajta Táncot. Ne ijedjetek meg a néptánc kötöttségeitől, hisz minden kötöttség csak addig tart, amíg a tudatalatti átveszi a parancsokat, utána már önmagatokat fogjátok táncolni szabadon és önfeledten amolyan „ereszd el a hajamat” módja szerint. A Tánc, amely embereket köt össze, a Tánc, amely kifejezi legmélyebb lényünk mivoltát most újra a miénk lesz egy hétre. És a felfogadott muzsikusok az idén is ha kell hajnalig fogják húzni a talpalávalót. Ugye már pezseg a véretek, ugye már gondolatban el is indultatok? Anyaországi csoportok esetében 10 személy után egyvalaki ingyen vehet részt a táborban, míg a nyugatabbról jövő személyek esetén 5 személy után jár egy ráadás. Családosoknak is ideális a jobbágytelki tábor, hisz a tánctanítás alatt a gyerekek is megkapják az elfoglaltságukat: a csűrben szakképzett felügyelet mellett zajlanak a kézműves foglalkozások, és a játék sem marad el.

Az idén is kirándulunk az esztenára, és megkóstoljuk a paraszt sajtot, túrót és ordát. Az esti tábortűz körül mindannyian összefogózunk, és eljárjuk az Öves együttes dallamaira a körtáncot, mint valamikori őseink tették ugyanezt a véres harcok előtt. Most ez a mi harcunk, az összetartozás harca, összetartozás érzelmekben és értékekben. És együtt fogunk énekelni, a szív legmélyebb bugyraiból fognak feltörni ezen évezredes örömök és bánatok, a legősibb pszichoterápia, mert őseink tudtak ezen Titkokról, tovább kell vigyük ezt a vonalat természetesen beleszőve a minden korban lappangó Újat is, ötvözni két komoly értékrendet most ebben a rohanó és devalválódott világban talán ez a jobbágytelki tánctábor legalapvetőbb kihívása, hiszem, hogy újra sikerülni fog.

Jobbágytelkén ki lehet kapcsolni a mobiltelefonokat, mert itt másfajta Térerő van, olyan Térerő, ami materialista módszerekkel nem mérhető, ezt az is megérzi, aki csak pár napra jön ki. Hiszem, hogy mindenki kap kellő elfoglaltságot magának, és aki nem akar éppen táncolni, az meghallgathatja a néprajzi előadásokat, elmehet a gyermek kézműves műhelybe, benézhet a népdaltanításra, megnézheti a fotókiállítást, beülhet egy pohár borra a folkkocsmába, kisétálhat a mezőre, gombászhat, ellazulhat az egy hétre felpezsdült nyárádmenti kis falucskában.

Gyere el és hozzál magaddal valakit, valakit akit szeretsz, valakit akiről úgy érzed, hogy megérett arra, hogy felfedezze és megélje önmagát egy emberi és rusztikus környezetben. Még a Nap is értünk fog sütni. A tábor szervezője a marosvásárhelyi Folk Center Alapítvány. Bővebb tájékoztató a táborról a www.hhrf.org/folkc honlapon olvasható, vagy hívjátok a következő telefonszámokat: 00-40-745-082098, 00-40-722-318035, 00-40-723-185718. Ne gondolkozz, hanem gombolkozz…

Horváth Géza
Marosvásárhely
Folkrádió, 2007.06.23.

Vissza

Vissza a fõoldalra!


Honlap szerkesztő: Czerán Csaba